2016. augusztus 25., csütörtök

Kritika #1 - Darshien: Minden jót

Sziasztok! Meghoztam az első kritikát, méghozzá Darshien blogjáról. A designról nem fogok írni, mert külön "kérte", hogy ne tegyem. Remélem, hasznodra lesz a kritika, és így végre megfogadod a tanácsaimat!
(A szövegben spoilerek találhatóak a történetre nézve.)
******

Nos, kezdjünk is bele. A fülszöveg határozottan tetszett, engem legalábbis elsőre is megfogott. Az egyetlen hiba, amit találtam benne, az az igeidőegyeztetés. Az elején múlttal kezdtél, viszont a közepe felé már jelen időben írtad. Ezt szerintem jó lenne javítani, mert annak ellenére, hogy a fejezetekben ez a hiba nem fordul elő, mivel a fülszövegben igen, előfordulhat, hogy néhány olvasó megnyitja a blogot, elolvassa a leírást, és már rá is nyom a kis x-re a sarokban.

Összességében a helyesírásod kiváló, egy-két elgépelést vettem csak észre, de ez a legjobbakkal is megesik. Van egy-két furcsa szószerkezet, amit nem tudtam mire vélni, például fogalmam sem volt róla, mit takar a "felnőtt buli" kifejezés az első fejezetben. Ami pedig nagyon zavart, az az, hogy a szöveg nem sorkizárt. Sokkal esztétikusabb lenne, ha átállítanád, mert nekem például nagyon zavarja a szemem, hogy nem folyamatosak a sorok. Ami pedig a másik dolog, ami zavar, az az, hogy a gondolatjel helyett felsorolásjeleket használsz. Szerintem ezen is lehetne változtatni, de ez csak személyes vélemény. 

És akkor a történetről...
Ez így kicsit nehéz lesz, mert már tudok részleteket a folytatásból, de... Na, megpróbáljuk.
Először is, Nóra egy viszonylag szerethető karakter, aki sosem úgy reagál, ahogy számítanánk rá. Az ötödik fejezetben például egy átlagos főhős visszaszaladna a barátjáért, nem elfutna, és éppen emiatt a döntése miatt tűnik átlagosnak, amire rátesz még egy lapáttal a makacssága is. Orsi hiába nem tartja jó ötletnek bemenni a házba, Nóra akaratos, és csak azért is bemegy. 
Van pár életszerűtlen helyzet, főként a negyedik fejezetben. Például amikor Nóra egy egyszerű fehér pólóban, szürke melegítőnadrágban lemegy a lépcsőn, és Alex - minden előzmény és komolyabb ismeretség nélkül - gyönyörűnek nevezi. Ez azért - valljuk be - eléggé úgy tűnik, mintha csak fel akarná szedni, nem pedig komoly kapcsolatot kialakítani vele. Aztán az, hogy meg akarják ismételni a délutánt, ami annak ellenére volt kellemes, hogy rendesen beszélgettek volna. Nem is ismerik egymást, és Nóra magában máris szerelemnek nevezi a férfi iránt kialakult vonzódást. 
Nórának gyakran vannak hangulatingadozásai, például amikor az egyik pillanatban a legszívesebben elsírná magát, a következőben pedig már az emeletre lopódzva nyomozót játszik, hogy kiderítse ki volt a házában. Egy normális ember először hívná a rendőröket, hogy valaki van a házában, nem pedig bemegy és elkezdi keresni. Mi van akkor, ha egy sorozatgyilkos lett volna?  
Viszont ennek az ellentéte is megtalálható, mint például mikor először találkozik az új főnökével, vagy Sára kétszínűsége. 

Összességében, a történetednek vannak jó, és kevésbé jó részei, néhol elkapkodod, néha pedig túlságosan kidolgozod a részleteket. Van még mit fejlődni írás terén, de hát, kinél nincs?  Sok sikert a továbbiakhoz, Darshien! 

Rhyssa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése